Villa Farnesina

De villa heet Farnesina maar zou eigenlijk naar de eigenaar vóór Alessandro Farnese (Paus Paulus III) moeten heten, namelijk Agostino Chigi. Chigi, oorspronkelijk uit Siena, had net als de Medici-familie uit Florence een groot bankiershuis met vestigingen over de hele wereld opgebouwd. We praten over rond 1500. Hij was huisbankier van Paus Julius II, dat deed hij kennelijk zo goed dat hij het Della Rovere-wapen van de Paus met dat van hemzelf mocht verenigen (Della Rovere: gouden boom op azuurblauw veld; Chigi: pyramidevormig bergje van zes soort van grenspaaltjes met een ster erboven). Ook met de volgende Paus, Leo X (Giovanni de Medici) kon hij het goed vinden.

De villa geldt als dé (vroeg-)Renaissance-villa per excellence en is het meest bekend door de schildering van Rafaël van de legende van Cupido en Psyche. Chigi was kennelijk nogal een zinnelijke man en dat trof omdat in de vroeg Renaissance aandacht voor erotiek meer geoorloofd was dan daarvoor. Van Rafaël wordt gezegd dat hij ook nogal gek op vrouwelijk schoon was. De huidkleur roze overheerst in alle schilderingen, wat doet denken aan de enorme zalen menselijk vlees van Rubens in de Alte Pinakothek in München. In de Farnesina wordt onbeschaamd mannelijk klok en hamerspel getoond, bij de dames is er, anders dan bij de voluit blote borsten, nog net een toevallige plooi van een sluier die over de meest intieme delen valt. Later zal er een tijd komen dat op al die plaatsen weer kastanjebladen geschilderd worden. Soms wordt er wat al te overdreven vanuit gegaan dat iedereen, ook de dames, dagelijks naar de sportschool gaan, zo strak en gespierd zijn de armen, benen en billen. In alle zalen vrolijke en kleurige taferelen, met veel lieve putti, een verademing na alle sombere pausgraven.

Heeft er ook mee te maken dat in deze stijl teruggegrepen wordt op de Griekse mythologie (met bijvoorbeeld goden die stoute en menselijkerwijs onmogelijke dingen doen) en dus niet op de zwaardere christelijke thema’s.

De tuin van de Farnesia is prachtig aangelegd, zelfs in de winter een lust voor het oog, met grote potten citroen- en sinaasappelbomen. Terwijl je midden in de stad zit.