Studiedag “Het antieke Rome” (Vrije Academie)

Studiedag “Het antieke Rome” Vrije Academie (Diana de Wild)
24 juni 2017, Apeldoorn

  1. Niet Zeus/Jupiter maakte Rhea Silva (moeder van Romulus en Remus) zwanger maar Mars.
  2. De zeven heuvelen van het antieke Rome: met de klok mee, te beginnen bij 9 uur: Capitolinus, Quirinalis, Viminalis, Esquilinus, Caelius, Aventinus, Palatinus.
  3. Trajanus ligt begraven onder in zijn zuil op het Keizerforum.
  4. Het antieke Rome is in een klein gebied rond de Palatijn.
  5. Wat nu het Centro Storico (Middeleeuws) is lag toen buiten de stad: Marsveld (Campus Martius). Daar werden de doden begraven (altijd buiten de stad).
  6. Aanrader: Centrale Montemartini (zie website) is een oude 19e eeuwse energiecentrale, nu ingericht als dépendance van het Capitolijns Museum.
  7. Beelden van liggende mannelijke goden geven meestal rivieren aan.
  8. Forum Holitorium: naast Teatro Marcello. De huidige kerk San Nicola in Carcere is gebouwd over drie tempels heen, tov bushalte Petroselli – heenweg.
  9. Area sacra di Sant’Omobono: ligt daarnaast.
  10. Forum Boarium: ligt daar weer naast, is de ronde tempel bij de bushalte aan de overkant – terugweg, en fontein.
  11. Panteon: huidige versie is gebouwd door Hadrianus, ca. 125 n. Chr. De inscriptie op het fronton met de naam Marcus Agrippa dateert van een vorige versie (27 v. Chr), is dus hergebuikt.
  12. Curia: bakstenen gebouw op Forum Romanum. De deuren van de St Jan van Lateranen zijn oorspronkelijk de deuren van de Curia.
  13. Basilica: van oorsprong werelds gebouw (handel), qua grondvorm de basis voor christelijke kerken, niet de tempels, die waren te klein, niet bedoeld voor grote bijeenkomsten.
  14. Beelden die vroeger bij de Jan van Lateranen (paleis van de pausen) stonden en nu in het Capitolijns Museum staan: De wolvin met Romulus en Remus: men dacht aanvankelijk dat de wolvin uit de oudheid (wsch 5e eeuw v. Chr.) stamt maar in 2012 is dankzij scannen vast komen te staan dat dat niet kan, moet Middeleeuws (rond 1100) zijn. Romulus en Remus zijn apart gemaakt, in de Renaissance-tijd. Ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius. Dit beeld is bewaard gebleven ondanks dat de christenen alle beelden van antieke goden vernietigden, ze zagen het beeld aan voor dat van Constantijn, de eerste christelijke keizer (werd dat overigens pas op zijn sterfbed). “Il spinario” (de doornentrekker, of tenenklover)
  15. In het Vaticaans museum staat nu: Manshoog beeld van Keizer Augustus: het kleine mannetje onder de keizer is Cupido, zoon van Venus, om de goddelijke afstamming van Augustus te benadrukken.
  16. In het Capitolijns Museum staat ook: een groot Hercules-beeld (herkenbaar aan zijn knots), stond vroeger op het Forum Boarium. Bijzonderheid: Hercules heeft geen baard, omdat Augustus geen baard had, alle andere mannen hadden dat wel. Augustus wilde zich vereenzelvigen met Hercules.