Palazzo Barberini en San Carlino

De adellijke familie Barberini (oorspronkelijk uit Barberino Val d’Elsa in Toscane) leverde begin 17e eeuw Paus Urbanus VIII. Eenmaal paus benoemde hij een aantal familieleden tot kardinaal en/of schonk hen gebieden. Zo ging dat: een kardinaalshoed kon je kopen, eenmaal kardinaal kon je proberen je tot paus te laten verkiezen wat soms nog wel lastig was (door omkoping van collega-kardinalen kon je dat nog wel een beetje beïnvloeden), maar eenmaal paus kon je je hele familie van alle mogelijke functies voorzien. Zo heel anders is het nu soms ook weer niet, zie Trump.
Paus Urbanus VIII was als paus een enorme stimulator van kunst en wetenschap, hij is o.a. de opdrachtgever van Bernini voor de baldakijn in de Sint Pieter (zie de terugkerende afbeeldingen van bijen van het Barberini wapen). Maar ook privé bouwde en verzamelde hij fanatiek. Hij liet aan de rand van het toenmalige Rome het Palazzo Barberini bouwen, een mix van stadspaleis en landelijke villa.
Hij gaf dermate veel geld uit aan gebouwen en kunst dat zijn opvolger Innocentius X, uit het rivaliserende geslacht Pamphili, met een lege staatskas moest beginnen. Innocentius wilde dat Urbanus betaald zetten, zodat Urbanus uit Rome moest vluchten.
Urbanus liet zowel Bernini als diens rivaal Boromini aan zijn paleis werken, elk van beiden ontwierp een trappenhuis.

In het Palazzo Barberini is nu het staatsmuseum de Galleria Nazionale d’Arte Antica gevestigd, met één van de meest waardevolle kunstcollecties van Rome (bustes van Bernini, schilderijen van Rafaël, Caravaggio, Fra Angelico, Filippo Lippi, El Greco en vele anderen).

Omdat het vlak in de buurt is van Palazzo Barberini hier ook een woord over de San Carlino, meer precies: de San Carlo alle Quattro Fontane (bij de vier fonteinen: hoek Via delle Quattro Fontane / Via del Quirinale). Omdat het om een klein, compact complexje (kerk, klooster en kloostergang), gaat wordt de kerk met het verkleinwoord Carlino aangeduid. Het is ontworpen door Borromini, die met passen en meten en toepassing van de vormen ellips en ruit in plaats van vierkant, rechthoek en cirkel bijzondere ruimtelijke effecten teweeg heeft gebracht.
Borromini had in de crypte een kapel voorzien om daar zelf na zijn dood bijgezet te worden. Maar vanwege zijn moeilijke karakter vereenzaamde hij en pleegde toen zelfmoord. Als zelfmoordenaar mocht hij niet in zijn kapel bijgezet worden, hij ligt daarom elders begraven.