Omgeving appartement Monteverde en Trastevere

Op de eerste dag van ons verblijf was de vraag: hoe zit onze buurt in elkaar, waar zijn de bushaltes, hoe rijden de bussen, hoe loop je van ons uit naar Trastevere en verder door naar het Centro Storico.

Om Trastevere zit een grote muur. Om vanuit ons appartement in Trastevere te komen is de meest logische doorgang van de muur de Porta San Pancrazio, maar de weg daar naar toe is druk met weinig plaats voor voetgangers en dus niet prettig om langs te lopen.

Een andere doorgang is de Porta bij de Via Calandrelli, daar gaat onze bus naar het Centrum, bus 44, ook doorheen. Meteen rechts na de Porta heb je het park van de Villa Sciarra.

Nu merk je pas dat Monteverde ook echt een monte is, want als je via de Viale Gloriosa naar Trastevere loopt stuit je op een lange en stijle trap naar beneden, die associaties met een zwarte piste oproept.

Het prachtige plein, waar je nu al gauw op uitkomt is het Piazza San Cosimato: driehoekig, met een fraaie bestrating, veel cafés en een levendige markt. De San Cosimato, aan het uiteinde van het plein, was een klooster van Benedictijnen, gewijd aan de heiligen Cosmas en Damianus. Zij waren volgens de christelijke overlevering tweelingbroers, geboren in de tweede helft van de 2e eeuw in Syrië. Ze zouden allebei geneesheren zijn geweest, die kosteloos hun geneeskundige diensten aanboden. Het kloostercomplex met een mooie kloostergang is inmiddels onderdeel van het ziekenhuis “Nuovo Regina Margherita”. Als je dit gebouw, dat in 1871 voor het laatst is opgeknapt, vergelijkt met de strakke nieuwbouw van het Deventer Ziekenhuis kun je je voorstellen dat echt efficiënt werken hier moeilijk zal zijn. “Nuovo” is meer wens dan werkelijkheid. Maar het gebouw is wel afgeschreven, zoveel is zeker.

Als je van Piazza San Cosimato naar Piazza Santa Maria in Trastevere loopt kom je langs het Piazza di San Calisto, dat biedt het charmante Rome-plaatje zoals je dat in je hoofd hebt.

 

Aan het eind van de Via della Scala, als je al bijna aan de NW-punt van Trastevere en bij de Tiber-oever bent, kun je linksaf gaan, de Via Garibaldi in, om weer terug te keren naar Monteverde. De Via Garibaldi is één van de mooiste straten van Rome, dat vond Woody Allen ook (“To Rome With Love”), je kun er leuk lunchen.

Je komt langs een Spaanse enclave: de Accademia di Spagna en de riant gelegen Spaanse ambassade, en bereikt via een trap een prachtig uitzichtspunt bij de Fontana Paolina. Vandaar kun je rechtsaf de parkachtige Gianicolo oplopen, richting het monument voor Garibaldi, met rechts naar beneden aflopend de Orto Botanico. Of je gaat verder omhoog naar de Porta San Pancrazio, en dan ben je weer in Monteverde.