Foro Italico

Het Foro Italico is een sportcomplex aan de Noord-kant van Rome, vlakbij de Milvio-brug, bekend van de hangslotjes die verliefde paren aan de brug hingen om vervolgens het sleuteltje in de Tiber te gooien, als teken van eeuwige trouw. De sloten zijn vrijwel allemaal weggehaald, het schijnt omdat de brug onder het gewicht dreigde te bezwijken.

Het sportcomplex is tijdens de Mussolini-tijd gebouwd ten behoeve van de Olympische Spelen van 1944, het heette eerst Foro Mussolini. Mussolini wilde kennelijk het trucje van Hitler (Berlijn, 1936) nadoen. De Spelen in 1944 gingen vanwege de oorlog niet door, maar in 1960 werden ze hier alsnog gehouden.

Het complex is groot, ruim opgezet, en ademt het rationalisme van de Mussolini-tijd: strakke vormen, weinig versiering. Behalve dan de circa 60 beelden rond het Stadio dei Marmi, een ovale athletiekbaan met marmeren tribunes. Het zijn beelden van gezonde sterke mannen die in hun blootje allerlei sporten uitbeelden. Stuk voor stuk met gespierde ronde billen met kuilen aan de zijkanten. Ook de man met ski’s heeft geen kleren aan. Voor ons een nogal lachwekkend gezicht. Bijzonder is dat er geen enkele vrouw bijzit, die deden er kennelijk niet toe of werden als sporters niet serieus genomen.

Indrukwekkend zijn de zwembaden en het tenniscomplex (met een center court met 12.500 zitplaatsen waar regelmatig internationale tennistoernooien plaatsvinden).

Op het complex staat ook het Olympisch Stadion waar afwisselend AS Roma en Lazio Roma spelen. AS Roma krijgt over enkele jaren een eigen stadion in Tor di Valle, aan de Zuid-West kant van Rome. Het ontwerp is geïnspireerd op het Colosseum.

Bezoekers van het Olympisch Stadion komen binnen over nog steeds een breed pad met mozaïkbestrating waarop veelvuldig de letter M van Mussolini voorkomt. Ook in honderdvoud de combinatie:
DVCE DVCE DVCE (= Duce)
en:
DVCE ANOI! (= Duce, aan ons; als antwoord op de vraag: A chi la gloria ? A chi la victoria ? A chi l’Abissinia ? = aan wie de eer / overwinning / Abessinië ?)
en:
MOLTI NEMICI (veel vijanden)
MOLTO ONORE (grote eer)
Aan weerszijden grote marmeren blokken met inscripties die de heroïsche geschiedenis van Italië beschrijven.