Fietsen in Rome – regeringsgebouwen

Vandaag met de fiets langs de twee mogelijke keramiekles-adressen voor Sabine gereden.

We hadden al wel gezien dat er nauwelijks gefietst wordt in de stad, ondanks dat het stadbestuur het fietsen erg promoot. Voor zover je fietsers ziet zijn het enkele eenzame snelle mountainbikers.
We hadden uit voorzorg de felgele resp. rode autopech-hesjes uit de auto aangedaan, waardoor we, zeker voor Hollandse begrippen, redelijke voor paal liepen/reden.
Het gevaar komt niet alleen van snel en roekeloos rijdende autos, maar ook en zeker niet minder van het slechte wegdek: kuilen, spleten, ontbrekende plakken asfalt, waar je behendig omheen moet manoevreren.
Romeinen verwachten geen fietsers en zwiepen met goot gemak zonder naar achteren te kijken hun portieren open als ze uit willen stappen. De veel dubbel geparkeerde auto’s maken het fietsen er ook niet safer op.
Tenslotte: onze buurt is zeer heuvelachtig: steile wegen op en af.

Conclusie: we gaan de fiets niet als vervoermiddel gebruiken, bussen rijden zeer frequent naar alle hoeken en gaten en ze kosten weinig. We gaan alleen door het drukke verkeer fietsen om naar plekken te komen waar het toeren per fiets mooi is (langs de Tiber, Via Appia Antica).

Regeringsgebouwen:


(Palazzo del) Quirinale – Piazza del Quirinale: ambtszetel van de Presidente della Repubblica (President)


Palazzo Chigi –  Piazza Colonna: ambtszetel van de Presidente del Consiglio (Minister president – premier)


Palazzo Montecitorio – Piazza Monte Citorio (naast Piazza Colonna): Camera dei Deputati (Tweede Kamer)


Palazzo Madama – Piazza Madama: Senato della Repubblica (Eerste Kamer)