Da Enzo (Trastevere)

Een tip van Eric Claes (SPQR), die wist wel een geschikt lunchtentje: het bleek om het restaurant tegenover de ingang van de Casa di Santa Francesca Romana in de Via dei Vascellari te gaan. Dit bij veel Nederlandse Rome-gangers bekende, alleszins betaalbare, niet luxe maar acceptabele hotel heet zo omdat in het 14e eeuwse gebouw Francesca Romana goede werken deed aan armen en hongerlijders (“poveri ed affamati”), wat haar uiteindelijk de status van heilige opleverde. De inrichting en adem van het pand zijn vroom en katholiek.

Da Enzo krijgt van Tripadvisor de niet geringe score van 4,5 op een schaal van 5. Niet minder dan 335 mensen noemen Da Enzo “uitstekend”, nog eens 107 “heel goed” en maar 54 geven het restaurant een lagere score.

Het restaurant wordt gerund door broer en zus, die doen dat met hun personeel snel en efficiënt, zonder hijgerig haastig te zijn. De tafeltjes staan erg dicht op elkaar, je moet je tussen stoel en tafel wurmen maar dat verhoogt de sfeer alleen maar. Het is niet direct een restaurant voor vertrouwelijke gesprekken. Wij werden bijna bij de WC-deur geparkeerd, maar dankzij de goede relatie tussen Eric en de waardin bleef ons dat bespaard. Da Enzo is kennelijk zo in trek (wij waren er zaterdag lunchtijd) dat er toen wij weggingen een hele tros mensen buiten op straat rondhing, in afwachting van een vrij te komen plekje. Eten was voortreffelijk, het bekende Italiaanse werk: simpele gerechten, maar goed klaargemaakt met buitengewoon smakelijke ingrediënten.

Ik betaalde iets van € 60 voor drie personen (waarbij het wel om een light lunch ging, en we niet meer dan een ½-liter karaf wijn dronken).

Eric gaf nog aan dat er wat Trastevere betreft een duidelijk verschil bestaat tussen het gebied ten Westen en ten Oosten (links en rechts op de kaart) van de Via Trastevere (de grote N-Z weg waar tram 8 tussen Piazza Venezia en Casaletto doorheen rijdt). Het gebied ten Westen is zeer toeristisch: de toeristen die vanuit het Centro Storico over de Ponte Sisto gaan blijven hier hangen. Het gebied ten Oosten is nauwelijks toeristisch en de restaurants zijn daarom ook veel goedkoper.