Centro Storico, wandeling (2)

Wandeling Centro Storico met SPQR (Hugo de Keersmaecker)

Start vóór de Gesù. Dit si de hoofdkerk van de Jezuïten, de naam is voluit: Santissimo Nome di Gesù, de Allerheiligste naam van Jezus.
De kerk markeert de start van de contrareformatie en de geboorte van de barok: de katholieke kerk opende de tegenaanval op de gereformeerden door het volk met indrukwekkend versierde kerken op de heerlijkheid van het Enige Echte Geloof te wijzen. Ignatius van Loyola  is de oprichter van de jezuïten, samen met de dominicanen de grootste voorvechters van dat geloof.
Op de gevel van de kerk staan de letters IHS, die vaak te zien zijn op kerkelijke gebouwen en voorwerpen: In Hoc Signo (Onder Dit Teken) Je moet erachter denken: vinces, zult gij overwinnen. Aan keizer Constantijn verscheen aan de vooravond van de slag bij de Milvische Brug (312) als teken een lichtend kruis. Hij overwon en bekeerde zich prompt tot het Christendom en accepteerde die godsdienst in zijn rijk (na de vreselijke christenvervolgingen in de voorgaande jaren). Niet veel later werd het christendom zelfs staatsgodsdienst. De afkorting wordt ook wel ingevuld als Iesus Hominum Salvator (Jezus Verlosser van de Mensen). Boze tongen vertalen hem in Iesuiti Habent Satis (de jezuïten hebben genoeg), vanwege de rijkdom van de jezuïtenorde. Talking about afkortingen: wat je ook vaak ziet is INRI: Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum (Jezus van Nazareth Koning der Joden).
De Gesù geldt als het rijkste barokmonument in Rome.
Rechts naast de kerk zijn de privévertrekken van Ignatius, die zijn te bezichtigen.

Verder naar het Largo Argentina, daarna door naar de Sant Andrea della Valle en naar het Campo de’ Fiori. Hier staat het standbeeld van de dominicaan Giordano Bruno. Deze filosoof stierf in 1600 op de brandstapel omdat hij verkondigde dat de aarde niet het centrum van het heelal was waar de zon en alle sterren omheen draaien. Dat was ketterij. Zijn boze, diep in zijn pij gezonken gezicht is naar het Vatikaan gericht.

Door naar de Piazza Farnese met het Palazzo Farnese (zie Wandeling 1) en langs het Palazzo Spada naar de Ponte Sisto, door Trastevere naar de Santa Maria in Trastevere. Dit is één van de oudste kerken van het Christendom. Bijzonder is het gevelmozaïek en zijn de mozaïeken in de absis van de kerk.