Capitool – Campidoglio

Het Capitool/Capitolijn is één van de zeven heuvels van Rome.
Op de boven- en staande fotos is te zien hoe het monument voor Koning Victor Emanuel II (“Vittoriano”, de “suikertaart”), de Santa Maria in Aracoeli en het Capitool tegen elkaar aangebouwd zijn.

Het Capitool als bezienswaardigheid bestaat eigenlijk uit drie delen:

  • de imposante lange trap ernaar toe (“Cordonata”) en het plein daarachter: Piazza di Campidoglio;
  • het gebouw achter het plein in het midden: het Senatorenpaleis, dat nu het representatieve stadhuis van Rome is (B&W zetelt er, je kunt er trouwen);
  • en de twee gebouwen aan weerszijden: het Conservatorenpaleis (rechts) en het Palazzo Nuovo (links), samen de Musei Capitolini (omdat het twee gebouwen zijn is die naam waarschijnlijk in meervoud, maar het is één museum (ingang rechts), met een tunnel van de ene naar de andere vleugel.

Cordonata en Piazza:

Onderaan de trap staan aan weerskanten twee leeuwen, die zijn best oud, komen uit Egypte en zijn ooit gevonden op het Marsveld. Wanneer er vroeger een nieuwe paus was verkozen stroomde er op de dag dat de paus zijn bisschoppelijke basiliek San Giovanni in Laterano in bezit ging nemen wijn uit de leeuwenmuilen: uit de ene wit en uit de andere rood.

Bovenaan staan aan weerskanten de tweelingbroers Castor en Pollux, verwekt tijdens een slippertje door Zeus bij Leda, de vrouw van een Spartaanse koning, die hij voor de gelegenheid in een zwaan had veranderd.

Midden op het plein het beroemde gigantische ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius (kopie, het origineel staat in het museum). Kijk naar de mooie draaiing naar rechts van het paard. Marcus Aurelius was een vechtersbaas maar ook een intellectueel, vandaar dat het ook niet zo’n heroïsch beeld is, zoals meestal met ruiterstandbeelden.

Het plein is net zo vernuftig ontworpen als het plein voor de Sint Pieter, het ontwerp is dan ook van Michelangelo; Bernini heeft ongetwijfeld veel van hem afgekeken. De ellips van het Pietersplein loopt omlaag (soepbord), deze hier loopt in het midden juist licht omhoog, het regenwater stroomt naar de zijkanten, er loopt een mooie opstaande rand om het plein heen.

Senatorenpaleis:

Van buiten alleen al een plezier voor het oog, alles klopt: de verhoudingen, het ontwerp, de kleuren.

Je kunt op zondag een (kosteloze) rondleiding in het gebouw krijgen, wel flink in de rij staan. Je ziet allerlei opgravingen en loopt door mooie zalen: de gemeenteraadszaal, de zaal waar in 1957 het Verdrag van Rome is getekend (oprichting van wat nu de EU is), etc. Je mag ook in de kamer van de burgemeester rondkijken. Mooie uitzichten naar buiten rondom.

Musei Capitolini: 

In het museum vind je o.a. de Wolvin van Rome, een Etruskisch beeld uit de eerste helft van de vijfde eeuw vóór Christus. Romulus en Remus zijn er pas in de vijftiende eeuw aan toegevoegd.

In een prachtig ruime en lichte bijbouw staat het origineel van Marcus Aurelius.

Wie ervan houdt kan zijn hart ophalen aan een enorme collectie van keizersbustes.

Dit museum hoort wel echt bij een bezoek aan Rome !